Former og farver

Skildpadden Kalorius
Gouache på lærred
40x60 2022


Former

Jeg bruger mandalaformen til at skabe motiver og komposition i mine billeder.
 
C.G.Jung kalder mandalaen for en unik arketype, dvs. en  universel struktur, som man finder i naturens og kulturers formgivning. Det har jordens befolkning til fælles. 
Indholdet i formen afhænger af tid, sted og/eller de involerede mennesker.
Denne fælles arv eller reservoir,  siger Jung,  findes i det kollektivt ubevidstesom vi alle har adgang til og udmønter sig i myter, eventyr, religion og kunst.                                                                                   

Når man sådan indlejrer sig i en universel given struktur, så får man noget forærende. Man bliver rummet i den store sammenhæng. Og ikke mindst kan trække på vor fælles kuturarv som inspiration.                                                                                             

Jeg maler ikke længere i klassiske mandalastrukturer. Jeg leger stadigvæk med formerne i motiverne, eller lader formerne danne motiver. Min komposition er påvirket af min baggrund som mandalamaler, således at jeg er meget bevidst om formen, når jeg arbejder med det figurative. Om det bliver genkendeligt eller naturtro afgøres i øjeblikkets maleproces.

Farver

Jeg lader stadig farverne vælge plads og valeur ud fra en intuitiv/spirituel tilskyndelse - men i det figurative maleri med skyldig hensyn til virkeligheden. Jeg vil ikke love at det ikke ændrer sig hen ad vejen. 

At vælge farver er stadig en leg, og udelukker derfor ikke tossede indslag.

Jeg er hele tiden i proces, og bliver overrasket og overvældet med nye teknikker i værktøjskassen. 

 

Billedkunstner

Hanne Marie Elmo Jensen